ONLINE.UA: SPECIAL PROJECT
Так, як готує мама: секрети страв Ліванської кухні


Ліванська кухня має вишукані традиції та смаки, тому здивує своєю унікальністю навіть найвибагливіших. Табуле, хумус, айран, часниковий соус та багато іншого — в цьому весь Ліван. Та головне — ліванська кухня дуже корисна, бо основними інгредієнтами страв є свіжі овочі. Традиційна кухня точно запам'ятається запашним айраном, пікантним смаком кедрових горішків, запахом кави та поєднанням пряних приправ у стравах.

Ліванська кухня вважається однією із найбільш корисних у світі. Health Line віднесли цю кухню на 10 місце серед найкорисніших. Увесь секрет у тому, що страви Лівану — нежирні та здебільшого з овочами. Ліванці готують із зелені, овочів та фруктів, які ростуть на їхній землі, щоб зберегти свіжість та максимальну кількість поживних речовин. А ще кухня дуже приваблює простотою у приготуванні.

Редакції ONLINE.UA пощастило потрапити на невеличкий майстер-клас із приготування традиційних страв Лівану, але в домашній спосіб. Так, як готує мама. Саме такий домашній варіант дозволить по-справжньому дізнатися, як же їдять у Лівані сім'ї: коли батьки та діти збираються разом за спільним столом. Секретами приготування ліванських страв для своєї сім'ї поділилася Мадам Даня, якій допомагала донечка Карін.
Айран
Домашній айран прекрасно втамовує спрагу, оскільки це освіжаючий несолодкий напій на основі йогурту.
Айран — це кисломолочний напій з йогурту, м'яти та спецій. Зазвичай його готують влітку для втамування спраги.
Для приготування вам знадобиться:

  • 1 зубчик часнику;
  • 1 склянка натурального йогурту (без цукру);
  • ½ склянки води;
  • лід;
  • ½ чайної ложки солі;
  • ½ чайної ложки сухої м'яти;
  • 2 листочки свіжої м'яти.
    Як приготувати: змішати часник з йогуртом та водою. Додати лід, сіль, суху та свіжу м'яту. Все збити міксером або вручну, добре потрусивши напій у банці.
    Часниковий соус
    Часниковий соус простий у приготуванні, але в той же час має насичений та оригінальний смак. Ідеально підходить для овочів, сиру або курячої шаверми.
    Дуже легкий у приготуванні часниковий соус смакує з овочами та сиром. Найчастіше додають у шаверму.
    Для приготування вам знадобиться:

    • 20 зубчиків часнику;
    • половина чайної ложки солі;
    • півтори ложки лимонного соку;
    • соняшникова олія;
    • оливкова олія.
    Як приготувати: часник, сіль та лимонний сік збити міксером. Додати соняшникову та оливкову олію, за потреби — ще лимонного соку. Знову збити міксером до кремової консистенції.
    Шаверма
    Традиційна куряча шаверма — соковита, добре маринована курка. Найкраще подавати з коржами та чудовим часниковим вершковим соусом.
    Ліванську традиційну шаверму готують із соковитого курячого філе. Найкраще подавати із часниковим соусом.
    Для приготування вам знадобиться:

    • 200 грамів курячого філе;
    • 2 столові ложки лимонного соку;
    • виноградний оцет;
    • яблучний оцет;
    • ½ чайної ложки солі;
    • базилік;
    • орегано;
    • чилі;
    • кмин;
    • кардамон;
    • лаврове листя;
    • чорний та солодкий перець;
    • свіжа м'ята;
    • подрібнена цибуля;
    • 1 столова ложка часникового соусу;
    • соняшникова олія;
    • оливкова олія.
      Як приготувати: ріжемо куряче філе на тоненькі шматочки. Змішуємо його з маринадом з: виноградного та яблучного оцту, лимонного соку, солі, базиліку, кмину, чилі, кардамону, лаврового листя, чорного та солодкого перцю, свіжої м'яти, подрібненої цибулі, 1 столової ложки часникового соусу. Накриваємо суміш харчовою плівкою та лишаємо на ніч у холодильнику. Перед приготуванням шаверми з суміші потрібно забрати цибулю та м'яту. Смажимо на сковорідці до золотистого кольору.
      Слідкуйте за новинами проєкту "Lebanese Cuisine: Mother's way of cooking", щоб дізнатися більше корисних рецептів ліванської кухні.

      Цей проєкт став можливим завдяки підтримці Посольства Лівану в Українi.
      Якщо ви зацікавлені у співробітництві, контактуйте з нами:

      email: [email protected]
      тел. +38 (044) 531 53 31

      © All Right Reserved. ONLINE.UA
      e-mail us: [email protected]
      Made on
      Tilda